NAMAZI BAZEN KAZAYA BIRAKIYORUM VE GÜNAH OLMAZ DİYORUM DOĞRU MUDUR?

NAMAZI BAZEN KAZAYA BIRAKIYORUM VE GÜNAH OLMAZ DİYORUM DOĞRU MUDUR?

NAMAZI BAZEN KAZAYA BIRAKIYORUM VE GÜNAH OLMAZ DİYORUM, DOĞRU MUDUR?

Soru: Selam hocam. Bazen iş yüzünden veya başka birşey yüzünden namazı vaktinde kilmiyorum yada kazaya kalıyor. Bazen dediğim iki üç haftada bir diyelim böyle oluyor. Aklıma o sırada şu geliyor, bugün de bir vakit namazım kazaya kalsın ne olacak ki diyorum. O vakit namazı kılmıyorum kazaya bırakıyorum böyle bir şeye ne dersiniz hocam?

Cevap: Buradaki, 'Bir kazadan ne olacak ki?' sözünü siz söylemiyorsunuz, şeytan söylüyor. Onun en önemli yeteneklerinden birisi de, büyük günahları küçük göstermek, küçük iyilikleri büyük göstermek, yani ilüzyondur.

İslam'da namazı kazaya bırakmak, yani vakit atlatmak büyük günahlardandır. Fıkıh kitaplarımızda sayılan 70 büyük günahtan birisi de, namazı özürsüz olarak kazaya bırakmaktır.
Kazaya kalan bir namaz hemen kılınmadıkça ve borç kapatılmadıkça saniye be saniye günah olarak yazılmaya devam eder.
 
Bu iş alışkanlık halini alırsa, günahı hafife alma durumu söz konusu olur ki, bu da küfürdür.
 
Sakın bir daha bunu yapmayın! Çünkü namaz bizim namusumuzdur!
'Yoldaki yabancı bir adam hanımımı bir kere öpse ne olur ki' demek ne kadar rezil bir genişlikse, 'bugün de iki vakit namazı geçirdim, ne olacak ki?' sözü de, Rabbimize karşı bu kadar edepsizce bir geniş meşrepliliği gösterir.
 
"...Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır." (Nisâ 103)