NASUH TÖVBESİ YAPAN TÖVBESİNİ BOZARSA BİR DAHA TÖVBE EDEBİLİR Mİ?
NASUH TÖVBESİ YAPAN TÖVBESİNİ BOZARSA BİR DAHA TÖVBE EDEBİLİR Mİ?
NASUH TÖVBESİ YAPAN TÖVBESİNİ BOZARSA, BİR DAHA TÖVBE EDEBİLİR Mİ?
Soru: Hocam selamün aleyküm. Nasuh tövbesini bozan bir kardeşiniz tekar nasuh tövbesi yapabilirmi? Birde günahını açıklayan bir kardeşinizin, açık bir kapısı yokmudur affolması için? Yada bir dua tavsiyeniz, tevbe yapma biçimi nasıl olmalıdır? Tövbesinde sadık kalabilmesi için öneriniz nedir?
Israrla tevbe edip bozup, edip bozup, haşa, Allah'la alay eder gibi haşa, bu durumdan sıyrılması için tavsiyenizi öğrenmek isteriz. Allah razı olsun.
Cevap: Ve aleyküm selam
Kişi nasuh tövbesini 100 kere de bozsa yine tövbe edip Rabbine dönmeli ve Yaratıcısından asla ümit kesmemelidir.
Hak'tan ümidini kesen şeytandır, onun sonu da malumdur.
Biz ise müslümanız.
Ne kadar kire bulansakta, değilmi ki nefes alıyoruz ve aklımız başımızda? Yine Rabbimize gideceğiz ve 'senden başka kapım yoktur Allah'ım, beni ancak sen affedersin' diyerek yüzümüzü secdeye vuracağız.
Hani Allah'ın Peygamberi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Lût kavminin amelini işleyen kimse denizler dolusu su ile yıkansa günahını temizleyemez. Onu ancak tövbe temizler.” (Deylemi, Firdevsü’l-Ahbar, No: 6892; Aclunî, Keşfu’l-hafâ, No: 2093)
“Günahından tövbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur.” (İbn Mace, Zühd 30)
Nasuh tövbesini bozan kişi, bir abdest alıp yalnız olacağı bir odaya çekilmeli ve gözyaşıyla Rabbine yalvarmalıdır.
Gizli işlenmiş bir günahı açığa vurmak ayrıca günahtır:
“Günahlarını açıklayanlar hariç bütün (samimi tövbe eden) insanlar affedilmiştir. İnsanlardan birisi geceleyin bir günah işler, Allah Teâlâ günahını örtmüştür. Ancak, sabaha çıkınca Allah Teâlâ’nın örttüğü perdeyi açar ve günahını (insanlara) anlatırsa, işte bu affedilmez." (Buharî, Edeb, 60; Müslim, Zühd, 52)
Günahını gizli işleyen, bunu birilerine açıklasa bile, bir daha yapmamak kaydıyla tövbe ederse, Allah'ın affedeceği umulur.
Yüz kişiyi öldüren mafya babasını affeden Allah, bu kulunu da affedecektir.
"Size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin kusurlarınızı örteriz ve sizi üstün bir makama sokarız." (Nisa Suresi, 31)
"Günahın açığını da bırakın, gizlisini de. Çünkü günah kazananlar yaptıkları karşılığında cezalandırılacaklardır." (Enam 120)
İçeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sunmak ve trafiği analiz etmek için çerezler kullanıyoruz. Sitemizi kullanımınızla ilgili bilgileri ayrıca sosyal medya, reklamcılık ve analiz iş ortaklarımızla paylaşabiliriz. İş ortaklarımız, bu bilgileri kendilerine sağladığınız veya hizmetlerini kullanırken topladıkları diğer bilgilerle birleştirebilir.