ŞEKER HASTASININ ALDIĞI İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

ŞEKER HASTASININ ALDIĞI İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

ŞEKER HASTASININ ALDIĞI İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

Soru: Hocam hayirli geceler oncelikle hayirli ramazanlar hayrli sahurlar.. size bisey sormak icin rahatsız ediyrm.. Şeker hastalari yani insülin kullanmak ama gunde 2 kez ilac kullaniyorum ve tiroit ilaci kullaniyrm oruç tutma şansım varmi yani tutabilirmiyim bana dönerseniz cok sevinirim şimdiden Allah razi olsun.. hayirli sabahlar..

Cevap: İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK, 22. 09. 2005 tarihli karar)

Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir.

İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler.
Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.