SÜNNET İLE FARZ ARASINDA KUR'AN OKUMAK VE ZİKİR YAPMAK CAİZ Mİ?
Soru: Selam aleykum hocam. Namazlarin özelikle de sabah namazının sunneti ile farzı arasında zikir veya dua etmek mumkunmu? Hanefi mehzebinde bunun mekruh olmasini işitmisim. Bu doğrudurmu. Önceden tesekkur ederim?
Cevap: Ve aleyküm selam
Konu hakkında İbni Abidin şöyle der:
"Gerek ilk sünnet ve gerekse son sünnet olsun, sünnet ile farz veya farz ile sünnet arasında konuşmak sünneti yok etmez, fakat sevabını eksiltir. Bununla beraber sünnet ile farz arasında dünyevi bir iş yapmanın farza bağlı olarak kılınan sünneti yok edeceğini ve yeniden kılınmasının gerektiğini söyleyen alimler de vardır." (İbni Abidin, Reddü'l-Muhtar, 2/19)
Hz. Aişe (radiyallahü anha) şöyle dedi:
"Nebî (aleyhisselatü vesselam) sabah sünnetini kıldıktan sonra şayet ben o zaman uyanıksam benimle sohbet eder, aksi takdirde müezzin ezan okuyuncaya kadar yanı üzerinde yatardı.” (Buharî, Ebu Davud, Tirmizî)
Sünnet ile farz arasında, kaza namazı kılmanın, tesbihat yapmanın, dua etmenin, Kur'an, hadis veya dini bir eser okumanın hiçbir sakıncası yoksa da, kılınmış olan sünnetin sevabı eksilmesin diye sessizce beklemek en uygun olanıdır.