ABİM DEVAMLI MEDRESEYE GİDİYOR İŞİMİZDE BANA YARDIM ETMİYOR NE YAPMALIYIM?

ABİM DEVAMLI MEDRESEYE GİDİYOR İŞİMİZDE BANA YARDIM ETMİYOR NE YAPMALIYIM?

ABİM DEVAMLI MEDRESEYE GİDİYOR, İŞİMİZDE BANA YARDIM ETMİYOR. NE YAPMALIYIM?

Soru: Hocam, iş yerimizde abimle ortağız ama bütün işler benim sırtımda gibi. Abim medreseye devam ediyor ilim tahsil ediyor bunlar çok güzel şeyler şikayet etmiyorum ama işe çok az geliyor. Ne yapmalıyım?

Cevap: Hz. Enes (radiyallahü anh) anlatıyor:

"Peygamber (aleyhisselatü vesselam) zamanında iki kardeş vardı. Birisi (ilim için) Peygamber’in meclisine devam eder, diğeri ise işe giderdi. İşe giden kardeş, Peygamber’in meclisine devam eden kardeşini Resûlullah’a şikâyet etti.
Peygamber de, “(Ne biliyorsun) belki de onun sayesinde sana rızık veriliyordur!” dedi." (Tirmizî, Zühd, 33)
 
Bu din, kendi hayatından, işlerinden ve keyiflerinden fedakarlık yaparak ilim tahsil eden ve öğrendiklerini ücretsiz olarak ümmete aktaran bu talebeler sebebiyle bu günlere gelmiştir.
 
Dün, bu fedakarlıkları nice abilerle kardeşler yapmıştır ki, bu din, o kadar tahrifçiye ve bozguncuya rağmen hala bozulmamış ve ilk günkü gibi nakledilmeye devam ediyor.
 
Bugün de fedakarlık yapma sırası bizdedir...
 
Abinizin durumuyla benim durumum çok benzerdir. Ben de ilmi çalışmalar ve vaazlar sebebiyle ticaret hayatıma fazla vakit ayıramıyorum ve yük de kardeşimin sırtına biniyor.
 
Ancak kul hakkına girmemek için de tamamen kopmuyor ve elimden geldiğince dünya işlerine yardımcı olmaya çalışıyorum.
 
Abinizin de, işleri tamamen terketmeden hem dünyayı ve hem de ahiret işlerini bir arada götürmeye, bir denge üzerinde hayatını devam ettirmeye çalışması her iki taraf için de iyi olacaktır.
 
Siz de sabredin...
Unutmayın ki, abinizin ilim tahsiline karşı çıkmadıkça ve destekledikçe, onun aldığı her gram sevabın bir misli de size yazılıyor.
Bu ticaret, en karlı ticaret değil midir?
 
"Kim iyi bir işe aracılık ederse, onun da o işten bir nasibi olur... Allah her şeyin karşılığını vericidir." (Nisa 85)
 
"Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir." (Tirmizî, İlm, 14.)