KANDİL GECESİ YAPACAK HAYIRLI AMELLER TAVSİYE EDİN

KANDİL GECESİ YAPACAK HAYIRLI AMELLER TAVSİYE EDİN

KANDİL GECESİ YAPACAK HAYIRLI AMELLER TAVSİYE EDİN

Soru: Hocam kandiliniz mübarek olsun. Hocam bana lütfen bu hayırlı gecede neler yapmam gerektiğini anlatırmısınız? Bu gecenin bereketinden mahrum kalmak istemiyorum.

Cevap: Selamü aleyküm, gecemiz bereketli geçsin.

Bu gibi harikulade şeylerin gerçekleştiği özel gecelerde bir ilim meclisinde bulunmanız, yapacağınız her salih amelden üstündür.
 
Ebu Zerr radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, bana dediler ki:
 
"Ey Ebu Zerr! Senin evden çıkıp Allah'ın kitabından bir ayet öğrenmen, senin için yüz rekat namaz kılmandan daha hayırlıdır.
Keza gidip ilimden bir bab (mevzu) öğrenmen -ki bu babla amel edilsin veya edilmesin- senin için bin rek'at namaz kılmandan daha hayırlıdır." (Kütüb-i Sitte)
 
"Bir alimin (ilim okuttuğu) meclisinde, (ilim tahsil etmek veya dinlemek için) hazır bulunmak, bin rek’at namaz kılmaktan, bin hastayı ziyaret etmekten ve bin cenaze na mazında hazır bulunmaktan daha faziletlidir!" (Irâki bu hadîsin Ebu Zer’den değil, İbn Ömer’den rivayet edildiğini söylemiştir. İbn Cevzî ise bu hadîsi Mevzuat adlı eserinde zikretmiştir.)
 
"Bir saat ilim öğrenmek gece sabaha kadar ibadet etmekten kıymetlidir. Bir gün ilim öğrenmek, üç ay oruç tutmaktan kıymetlidir." (Ebu Nuaym)
 
Ebu Derdâ (radiyallahü anh) der ki: "İlimden küçük bir mesele öğrenmem, benim için bütün bir geceyi ibadetle ihya etmekten daha mühimdir."
 
Yine Ebu Derdâ şöyle buyurur: "Hoca ile talebesi hayırda ortaktırlar. Onların dışındakilerin sivrisinek kanadı kadar hayırları yoktur. Yâ âlim, ya talebe, ya da dinleyici ol. Bunların dışında dördüncü bir sınıfa dahil olma; yoksa helâk olup gidersin."
 
Atâ (rahimehullah) şöyle demiştir: "Bir kere ilim meclisinde hazır bulunmak, yetmiş lehviyat meclisinde bulunmanın keffareti olur."
 
İmam Şâfiî (rahimehullah)'da şöyle demiştir: "İlim tahsil etmek, bütün nafile ibadetlerden daha faziletlidir."
 
Fakih Ebu Muhammed Abdullah b. Abdilhakem şöyle anlatır: "Bir gün İmam Mâlik’in önünde ders okurken öğle ezanı okundu.
Nafilelerimi kılmak üzere ders kitabımı kapattım. Hocam (İmam Mâlik) yüzüme bakarak şöyle haykırdı: ‘Ey genç!
Burada okuduğun ders, kalkıp kılacağın nafile namazlardan fersah fersah daha hayırlıdır."
 
Ebu Derdâ şöyle demiştir: "Sabahları kalkıp ilim tahsiline gitmeyi cihad olarak kabullenmeyen ve böyle olduğuna tüm samimiyetiyle inanmayan kimsenin ne aklı var, ne de bir fikri."