SOHBETLERİNİZDE KISSA VE MENKIBE ANLATMANIZA GEREK VAR MI?

SOHBETLERİNİZDE KISSA VE MENKIBE ANLATMANIZA GEREK VAR MI?

SOHBETLERİNİZDE KISSA VE MENKIBE ANLATMANIZA GEREK VAR MI?

Soru: Hocam eski bir mealci olarak sohbetlerinizden çok etkilendiğimi ve beğendiğimi bilmenizi isterim. Lakin yüzlerce sohbetinizi izledim dikkat ettimki her haftalık vaazınızda geçmişten bir kıssa menkıbe anlatmayı çok seviyorsunuz gerçekten dini öğretirken bu hikayelere gerek varmı sizce? Eleştirmiyorum sadece nedenini öğrenmek istiyorum lütfen yanlış anlamayın hocam

Cevap: Selamün aleyküm kardeşim

Geçmişe dair kıssalar anlatarak nasihat vermek Allah'ın Kur'an'da bize öğrettiği bir usuldür.
 
"(Ey Muhammed!) Peygamberlerin haberlerinden, kendileriyle senin kalbini pekiştirdiğimiz her bir haberi sana aktarıyoruz. Bunlarda, sana hak, mü’minlere de bir öğüt ve hatırlatma gelmiştir." (Hud 120)
 
Bu ayeti kerimenin tefsirinde meşhur şeyh Cüneydi Bağdadi hazretleri şöyle der:
 
"Sana kavminden bir yük ve sıkıntı geldiği zaman onların hal, hareket ve menkıbelerini dinle; bilesin ki onlara da bu tür zahmet ve meşakkat eriştiği zaman bu durumda sabır ve tahammül etmişler, tevekkül ve itimat hallerini kuvvetlendirmişlerdir. Bunları mülahaza ederek senin gönlünün de sabrı, sebatı ve azmi çoğalır.
Bu şekilde Salihlerin sözlerini, pirlerin menkıbelerini ve ahvalini mütalaa etmek, müritlerin gönlü için terbiye vesilesi olur.
Kuvvet ve azmi artırır, bu hal için Hak Sübhânehû ve Teâlâ hazretlerinden bir sebat bulur, bela ve imtihan vakitlerinde, yokluk ve darlık zamanlarında gayret ve hamiyet gösterir, onların gidişatı üzerine hareket eder, onlar gibi azimli davranır." (Nefehat'ül Üns)
 
İbretlik olayları ve örnekleri halka anlattığınızda, yapılabilir ve yaşanabilir hayat örneklerini işiten kardeşlerimiz etkileniyor ve hemen o hikayeyi kendi hayatına monte edip değişime doğru adım atabiliyor.
 
20 yıldır vaaz veren biri olarak bunu çok kereler müşahede etmişimdir.
 
Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam da, birçok hadisinde geçmişte yaşanmış olan olayları hikaye etmiş ve Allah'tan öğrendiği bu tebliğ usulünü aynen devam ettirmiştir...
 
Kur'an'dan son bir örnekle kapatayım: Yusuf suresi baştan sona bir kıssadır...
 
"Sana bu Kur’an’ı vahyetmekle KISSALARIN EN GÜZELİNİ anlatıyoruz. Halbuki daha önce sen bunlardan habersiz idin." (Yusuf 3)