DİNİ NİKAHTA MEHİR BELİRLENMEDİ NE YAPMALIYIZ?

DİNİ NİKAHTA MEHİR BELİRLENMEDİ NE YAPMALIYIZ?

DİNİ NİKAHTA MEHİR BELİRLENMEDİ, NE YAPMALIYIZ?

Soru: Hayırlı geceler hocam. Nasılsınız müsaitseniz 2 soru soracaktım. Ablamın kız arkadaşı geçen gün imam nikahıyla evlenmiş. Kız Mehir olarak Peygamber Efendimiz'in ilk eşine verdiği mehri istemiş. İmamda o mehrin ne kadar olduğunu bilmiyorum ama araştırıp verebilirsiniz demiş. Damatta kabul etmiş ve miktara sonra bakmak kaydıyla Peygamber Efendimiz'in verdiği mehri eşine vermeyi kabul etmiş ve Nikah böyle kıyılmış. Sonradan araştırmışlar ve Peygamber Efendimiz'in 12 ukiyye verdiğini bulmuşlar. Onu dirheme oradan da günümüz altına çevirince TL olarak 19200 tl ye tekabül etmiş. Damat ve gelin şok olmuş. Kızda ağır geleceğini düşünerek üzülmüş ama nikahta böyle kıyıldı. Bunun fıkıhtaki yeri nedir hocam? Ne yapabilirler?
2. sorum ise dün akşam küçük ablamın imam nikahını kıydık. Ablam daha mehri belirlemeden eşine bağışlamak istediğini söyledi. İmam miktarı sordu ve ablam düşünürken damat 40 gr altın olsun o zaman deyince ablamda tamam dedi ve nikah bu mehrin üzerine kıyıldı. Hocam şimdi ablam bu mehri bağışlamak zorunda mı? Kararını değiştirebilir mi? Şimdiden teşekkür ederim hocam.
 
Cevap: 1. Bu nikahta mehir miktarı net olarak belirlenmediği için mehri misil lazım gelir. Mehri misil, kadının babası tarafından akraba olan kız kardeşleri, halaları, amca kızları gibi kadınlara göre takdir edilir.
 
Kadının bu akrabaları, ortalama ne kadar mehir almışlarsa, erkek de karısına o kadar mehir verir. Miktar çok yüksek gelirse, kadın dilerse mehrin bir miktarını kocasına hediye edebilir.
 
2. Bağışlamak istediğini söylemek, bağışlamak değildir. Kadın, az da olsa mehri kocasından aldıktan sonra dilerse bunu bağışlayabilir. Yahut, miktar belirlendikten sonra hiç almadan da, 'ben sana mehir hakkımı helal ettim' derse, kocadan mehir borcu düşer.
 
Ablanız mehir hakkını alsın; peşinden dilerse yarısını, dilerse tamamını kocasına hediye etsin...